Alle mennesker oplever smerte. Hvis vi forstuver en ankel, brænder os på noget varmt eller har betændelse i et sår, oplever vi, at det gør ondt. 

De fleste mennesker synes, at smerte er ubehageligt. Derfor vil vi helt instinktivt forsøge at undgå smerter. Hvis vi brænder os på en varm kogeplade, vil vi automatisk flytte hånden meget hurtigt. 

Smerte er på den måde med til at regulere vores måde at leve på. Og som udgangspunkt er den regulering helt nødvendig. Hvis vi ikke oplever smerte, vil vi meget nemt få skader og komme galt afsted. 

Men for nogle mennesker bliver smerten et problem, som ikke kan løses ved fx at flytte en hånd eller undgå at støtte på en forstuvet ankel. Smerten kan blive til en kronisk sygdom, som kommer til at fylde en stor del af tilværelsen, og den kan være årsag til, at man ikke kan deltage i almindelige aktiviteter som fx arbejde, fritidsinteresser og daglige gøremål. 

Hvis man har smerter, som varer ved, og som er begyndt at gå ud over livskvaliteten og evnen til at opretholde almindelige aktiviteter, kan det være en hjælp at få en større viden og et indblik i, hvad smerter er. 

Du vil på de næste sider kunne læse om akut smerte, kronisk smerte og om nogle forskellige smertetyper

Smerteklinikker

Smerte- og hovedpineklinikken

Aarhus Universitetshospital

Nørrebrogade 44, bygn. 1A, stuen

8000 Aarhus C

Tlf: 78 46 31 57

 

Smerteklinikken

Regionshospitalet Silkeborg

Falkevej 1-3

8600 Silkeborg

Tlf: 78 41 62 80

Om hjemmesiden

Hjemmesiden indeholder generel information om smerter samt information om de specialiserede behandlingstilbud i Region Midtjylland.

Hjemmesiden er udviklet i et samarbejde mellem Smerte- og Hovedpineklinikken på Aarhus Universitetshospital, Smerteklinikken på Regionshospitalet i Silkeborg samt Region Midtjylland. 

Tilgængelighedserklæring

Fotos: Eskild Fotografi

Visitationskriterier

Patienter med kroniske smerter kan henvises til et specialiseret behandlingsforløb ifølge disse visitationskriterier, som er beskrevet på sundhed.dk